Contingut principal Menu Pàgina inicial Mapa Web
Generalitat de Catalunya
www.gencat.cat

Centre d'Estudis d'Opinió

Els estudis d'opinió de la Generalitat de Catalunya al vostre abast

Manifest per la qualitat de les enquestes

A la societat actual cada vegada hi és més present la informació que s'obté a través de les enquestes. Els representants polítics i les institucions públiques recolzen tot sovint les seves decisions en les dades que aquestes els subministren. Els mitjans de comunicació utilitzen també els seus resultats per informar de l'estat de l'opinió pública sobre temes rellevants i explicar, amb una perspectiva sociològica, els assumptes sobre els quals informen. Paradoxalment, en algun sector de l'opinió pública s'ha estès un gran recel vers les enquestes en general, dubtant del seu rigor com a instrument científic de mesura, quan la seva eficàcia, si s'aplica de manera correcta, està demostrada.

A aquesta visió crítica hi han contribuït raons com la banalització del propi concepte d'enquesta (per exemple, anomenant així les opinions expressades pels visitants de pàgines web), la publicació de dades sense explicar la metodologia emprada ni sense respectar criteris de rigor científic, la interpretació esbiaixada dels seus resultats o l'escassa informació existent sobre què és pot esperar, raonablement, d'una enquesta.

Per tot això, les institucions públiques signants assumim els compromisos següents:

1) Mantenir i reforçar el rigor científic de les enquestes que realitzem, respectant les directrius marcades per les principals associacions del sector tan internacional com nacional (ESOMAR/WAPOR i AEDEMO/ANEIMO). Entenem que les enquestes són una tècnica de recollida d'informació on els seus costos econòmics de la qual no poden reduir-se de manera temerària sense córrer el risc de disminuir les exigències de qualitat.

2) Especificar sempre la metodologia emprada, indicant d'on prové cada dada, i si aquests resultats són directes de l'enquesta o d'anàlisis realitzades posteriorment.

3) Oferir espais de formació i divulgació sobre les enquestes, la seva metodologia i les maneres d'analitzar i interpretar els resultats.

4) Facilitar al màxim, i amb caràcter permanent, la informació i transparència dels processos de treball utilitzats en la realització d'enquestes i l'accés als seus resultats.

I això amb la fi d'incrementar la credibilitat de les enquestes com a instrument d'anàlisi de la realitat social i política.

Aquest manifest fou signat a Córdova el 19 d'octubre de 2007 per:

  • Instituto de Estudios Sociales Avanzados (IESA-CSIC)
  • Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS)
  • Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya (CEO)
  • Equipo Euskobarómetro, Universidad del País Vasco/EHU
  • Centro de Análisis y Documentación Política y Electoral de Andalucía (CAPDEA), Universidad de Granada
  • Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS)
  • Grupo de Opinión Pública de Castilla y León, Área de Ciencia Política y de la Administración, Universidad de Salamanca
  • Escola Galega de Administración Pública
  • Equipo de Investigacións Políticas, Facultade de Ciencias Políticas e Sociais, Universidade de Santiago de Compostela
  • Centro de Estudios Andaluces (CENTRA)
  • Secretaría Xeral de Anàlisis e Proxección. Presidencia. Xunta de Galicia
  • Gabinete de prospección sociológica/Prospekzio Soziologikoen Kabinetea-Presidencia del gobierno vasco/Eusko Jaurlaritzaren Lehendakaritza
Registre d'Estudis d'Opinió de la
Generalitat de Catalunya

Accedir Si no disposeu del certificat digital tramiteu-lo

UPCEO. Programa d'anàlisi de matrius de dades          Banc de dades del BOP
 

Accedir Programa d'anàlisi de matrius de dades 

evoluceo_web          Evolutius del BOP
 

Accedir Evolutius històrics del Baròmetre d'Opinió Política (BOP)

Llicència Creative Commons
Pau Claris, 138, 4a planta - Barcelona / Telèfon: 93 496 05 74